Geschiedenis van het haken

Het ontstaan van haken is moeilijk te achterhalen. Men vermoedt dat haken is “overgewaaid” vanuit het Oosten naar het Westen. Wel is bekend dat haken wereldwijd verspreid was. Het vroegere haakwerk was zeer stevig haakwerk. Men gebruikte dikke naalden en stevig materiaal. Zo werden dikke, warme en stevige kledingstukken gemaakt. Woestijnvolken gebruikten de Tunische haaktechniek om jassen en dekens van te maken die goed beschermden tegen de wind en kou. Hoewel sommige mensen ervan uitgaan dat het Tunische haakwerk de bakermat van het huidige haken is, zeggen anderen dat het haakwerk afkomstig zou zijn van het tamboereerwerk.

Het haakwerk in Europa had vroeger alleen een decoratieve functie. Men maakte een soort kant. Oorspronkelijk komt dit hele fijne kantachtige haakwerk uit Italië. De techniek kwam over, via Spanje, naar Ierland. Voor Ierland had nonnenkant (wordt zo genoemd omdat de nonnen uit Italië er altaarkleden en kerkelijke gewaden mee versierden) een enorme invloed op de industrie. Aan het begin dan de 19de eeuw bezocht Eleanore Riego de la Blancard de kloosters rondom Dublin. Ze was zeer geïnteresseerd in de patronen en haaksteken. Ze nam ze op in haar blad The Needle. Deze patronen werden een rage onder de adellijke Engelse dames. Het haken werd toen enorm populair. Toen Ierland in 1845 werd geteisterd door voedselschaarste richtten de Engelse dames huisindustrieën voor haken op. Die huisindustrieën voorzag de zeer arme Ierse bevolking in levensonderhoud. De Ierse vrouwen voegden nieuwe steken en patronen toe. In veel landen werd Iers kant een zeer gewild artikel.

Heel lang is haken in de huishoudelijke sfeer gebleven; fijne kleedjes, antimakassars. Na de 2de Wereld Oorlog kwam daar verandering in. Mode ontwerpers ontwierpen, sjaals, mutsen, baretten, poncho’s, vesten enzovoort. Tegenwoordig is er, door de zeer ruime keuze in prachtige garens, diktes van haaknaalden en patronen die beschikbaar zijn via internet, zoveel mogelijk dat het haken in huishoudelijke sfeer weer helemaal terug is van weggeweest.